Lluís Rabell es compromet a recuperar la inversió social en l’escola pública i revertir les retallades en educació

Des de davant de l’escola Paco Candel, una escola amb barracons de l’Hospitalet, i acompanyat per veïns que han denunciat la mala gestió del Departament d’Ensenyament “malbaratant recursos públics”, per la presidenta del grup municipal de Canviem l’Hospitalet, Ana González i pel secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, Lluís Rabell s’ha compromès a recuperar la inversió social destinada a les escoles públiques i a revertir les retallades en educació, perquè “no hi ha democràcia ni progrés amb una societat empobrida i atomitzada” i sense “un factor clau” per a la cohesió social com és la inversió en educació.

 

Rabell ha recordat que gràcies a les retallades del govern de CiU primer amb el PP i després amb ERC, Catalunya té ara 3200 mestres menys quan han augmentat el número d’alumnes a l’escola. “Hi ha una desproporció entre l’augment de les necessitats i la disminució dels recursos que hauria de posar l’administració”, ha lamentat Rabell que també ha carregat contra l’actual govern per retallar en educació pública mentre dóna subvencions a les escoles de l’Opud que segreguen per sexe. Per això, la candidatura que encapçala proposa una partida oberta de beques menjador “perquè tots els nens puguin seguir el ritme escolar sense passar gana”, recuperar la sisena hora, i el nivell de ràtio sigui, i que la ràtio màxima sigui de 20 alumnes a infantil, 25 a la ESO i 30 a batxillerat.

 

De la mateixa manera, el cap de llista de la candidatura de confluència també s’ha compromès a recuperar el finançament per les partides de 0-3 anys després que els últims pressupostos de la Generalitat pel 2015 de la mà de CiU i ERC hagin eliminat la partida a escoles bressol i des del 2011 s’hagi anat rebaixant fins a deixar-la a 0, despesa que han hagut d’assumir diputacions, ajuntaments i famílies.

 

D’altres propostes de Catalunya Sí Que es Pot són un Pla de Xoc per a la inclusió escolar, contra el fracàs i l’abandonament escolar, recuperar la inversió en programes de cohesió social com plans educatius d’entorn, escoles bressol, beques menjador, escola inclusiva i activitats extraescolars i afavorir l’ampliació d’horaris i d’usos dels equipaments educatius en les zones sòcio-econòmiques més desafavorides. I incentivar la participació en activitats culturals, esportives i d’oci actiu per a joves amb risc d’exclusió social.

 

Pablo Iglesias: “La Catalunya de Mas té el rècord d’escoles amb barracons, superant el País Valencià del PP”

 

El Secretari General de Podemos, Pablo Iglesias, ha confessat que li sembla “increïble” i que se sent “incòmode” quan en aquesta campanya no es parla d’educació mentre “hi ha més escoles amb barracons a Catalunya que a la Comunitat Valenciana”, explicant que aquest fet “és un rècord que es pot apuntar Artur Mas”. Iglesias també ha criticat que a la campanya “només es parlin de banderes i botifarres” mentre el govern de la Generalitat “vota a favor de la pujada de l’IVA del material escolar, redueix el pressupost de beques i permet que nens i nenes estudiïn en barracons mentre es subvencionen escoles de l’Opus Dei”. El número 1 de Podemos ha comparat Esperanza Aguirre i Artur Mas per “destruir la sobirania” a través de “privatitzacions i retallades”.

Sobre les declaracions del Governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, on amenaçava amb la possibilitat d’un ‘corralito’ a Catalunya, Iglesias ha titllat “d’inadequat” que “s’amenaci a la gent, siguin bancs privats o el propi Banc d’Espanya” per recordar després que el seu partit i ell mateix estan “a favor del dret a decidir dels catalans” i en contra del “llenguatge de la irresponsabilitat i de les amenaces de situacions apocalíptiques”.